SKI AREÁL HORNÍ LOMNÁ - PŘELAČ
mimo provoz
Zobrazit na:

Třeboňská krajina svádí k výletům

Třeboňsko je výjimečnou krajinou, velice rozmanitou a bohatou na zážitky z turistiky, nebo z cyklistických výletů. Je doslova ideálním místem pro trávení dovolené, nebo víkendové pobyty, ať už se ubytujete v hotelu, v penzionu, nebo třeba jen v kempu pod stanem. Je to svět rozlehlých lesů, poklidných, malebných vesniček, prosluněných luk a staletých rybníků. Na Třeboňsku objevíte i mnoho historických skvostů a jelikož je jeho terén v podstatě rovinatý, rádi se sem vrací nenároční turisté, cyklisté a rodiny s malými dětmi.

Z památek můžeme jmenovat v první řadě samotné město Třeboň – to se může pochlubit historickými objekty a radnicí v centru města, pěkným zámkem s přilehlým parkem, Schwarzenberskou hrobkou u rybníka Svět, pivovarem Regent, prostornými lázněmi Aurora s rozsáhlým lesoparkem a moderními Bertinými lázněmi. Kdo se jednou do Třeboně vydá, jistě se sem bude rád vracet, a to klidně i mimo letní období. Z okolí Třeboně může být zajímavým tipem pro Vaše výlety i rekonstruovaný pěkný zámek ve Stráži nad Nežárkou, pohraniční skanzen u Borovan, vesnické muzeum v Kojákovicích, nebo třeba loutkářské muzeum v obci Záluží.

Krajina Třeboňska je přímo protkána mnoha turistickými cestami a stezkami pro cyklisty, a je zde i několik naučných stezek. Velmi známá a vyhlášená naučná stezka se jmenuje Cesta kolem Světa a je to vlastně pěší trasa podél rybníka Svět, dalšími zajímavými stezkami jsou Rožmberk a Okolo Třeboně. Poslední dvě jmenované stezky vedou podél největšího Českého rybníka Rožmberk, jehož krásu si rozhodně nenechte ujít. Velmi působivou naučnou stezkou je i Červené blato, což je rašeliniště, nedaleko Suchdola nad Lužnicí. Do malebné třeboňské krajiny často putují i vodáci. Řeka Lužnice je jednou z nejkrásnějších našich řek, její horní tok tvoří víceméně jemný písek, který se tu také v minulosti těžil v pískových lomech. Lužnice je vhodná i pro začátečníky, zvláště za nižšího stavu vody v letních měsících. V třeboňské krajině jsou možnosti i přírodního koupání, třeba takový Staňkovský rybník, rybník Hejtman v Chlumu u Třeboně, nebo pláž Ostende u rybníka Svět.

Turistům a cykloturistům bychom mohli doporučit několik zajímavých tras: Jednu z nejzajímavějších cest podél hrází rybníků Nadějské rybniční soustavy, která začíná ve Veselí nad Lužnicí, a která končí v obci Lužnice, potažmo u rybníka Rožmberk, nebo v Třeboni. Dalším pěkným putováním na kole je červeně značení turistická stezka z Chlumu u Třeboně podél rybniční soustavy do obce Stříbřec a dále do Stráže nad Nežárkou. Působivou trasou na výlet je cesta z Lásenice do Stráže nad Nežárkou a k zámku Jemčina. A ten, kdo má zájem, může pak pokračovat podél Nežárky po zelené značce až do Veselí nad Lužnicí. Třeboňsko má každému z nás skutečně co nabídnout a jakmile sem zavítáte, budete možná velice mile překvapeni.

Čtěte také: Malebná krajina třeboňské pánve Tento článek přesně potvrzuje moje zkušenosti.

Předpověď počasí

Zítra
Pátek 26.4.

°C
°C
Sobota
27.4.2024

°C
°C
Neděle
28.4.2024

°C
°C
Pondělí
29.4.2024

°C
°C

Provozní doba

Pondělí9:00 - 16:00
Úterý9:00 - 16:00
Středa9:00 - 16:00
Čtvrtek9:00 - 16:00
Pátek9:00 - 16:00
Sobota8:30 - 16:00
Neděle8:30 - 16:00