SKI AREÁL HORNÍ LOMNÁ - PŘELAČ
mimo provoz
Zobrazit na:

Veselí nad Lužnicí, ráj pro cyklisty

Veselí nad Lužnicí je mezi cyklisty, turisty a dokonce vodáky známé jako výchozí bod pro cestování a výlety po malebné třeboňské krajině. V jeho okolí je možné objevit tolik překrásných míst, že se sem lidé rádi navrací. Míří sem lidé z celé republiky a zřejmě nejlákavější jsou pro návštěvníky zdejší cyklostezky. Veselsko je cyklostezkami doslova protkáno a námětů pro výlet je to opravdu mnoho. Touto cestou bychom Vám chtěli nabídnout některé vyzkoušené cyklotrasy, co určitě stojí za shlédnutí.

Třeboňská pánev, kam patří i Veselsko, je krajinou rovinatou. Proto se do těchto míst vydávají hlavně cyklisté pohodáři a rodiny s malými dětmi. Zdejší krajina Vás možná mile překvapí svou rozmanitostí. Střídají se tu louky a lesy s rybníky, říčkami a potoky, Třeboňsko je řídce obydlenou chráněnou krajinnou oblastí a pochopitelně tu nejsou žádné velké průmyslové objekty.

První námi doporučená trasa vede z Veselí nad Lužnicí po červené turistické značce až do Třeboně. Nejedná se sice o klasickou cyklostezku, a právě proto zde potkáte cyklistů poměrně málo a budete mít více klidu při rozjímání nad zdejšími přírodními krásami. Stezka vede podél Nadějské rybniční soustavy a možná budete mile překvapeni, o jaké zajímavé místo se jedná. Obdivovat můžete krásu rybníků Rod, Víra, Láska, Překvapil, Potěšil, Naděje, na vlastní oči uvidíte zajímavé pískové přesypy u Vlkovských pískoven, můžete tu obdivovat krásu největšího českého rybníka Rožmberk a město Třeboň jistě netřeba představovat.

Druhý tip na zajímavý výlet je značená cyklostezka z Veselí nad Lužnicí směrem do Kardašovy Řečice, která pak pokračuje k rybníku Holná s ostrůvkem Naxos, který byste si neměli nechat ujít, cyklostezka pak pokračuje k pěknému zámečku Jemčina a do obcí Stará Hlína a Stříbřec. Před Vámi se bude otevírat malebná krajina podél Nežárky, kterou můžete obdivovat i po cestě se zelenou turistickou značkou, vedoucí kolem samoty Pávek a samoty Šticha. Ve Stráži nad Nežárkou se nachází nově rekonstruovaný zámek a putování byste mohli zakončit třeba v Chlumu u Třeboně, kde se můžete koupat v rybníku Hejtman. Působivou cyklostezkou je i ta z Veselí nad Lužnicí do Ponědrážky, do obce Lišov, dále k rybníku Dvořiště, přičemž se pak můžete rozhodnout, zda budete směřovat do Hluboké nad Vltavou, nebo do Českých Budějovic. Z Veselí nad Lužnicí můžete podniknout výlet i severozápadním směrem, nejprve do Soběslavi a pak zamířit do Bechyně. Z Bechyně lze popojet několik kilometrů do obce Stádlec a zde uvidíte unikátní řetězový most, který byl do těchto míst převezen v roce 1975, kdy mu hrozilo zaplavení nově vznikající Orlickou přehradou. Jihočeské putování můžete obohatit i cestou do města Tábor, výletem ke zřícenině hradu Choustník a do Chýnovské jeskyně. Lákadel je na Veselsku a Třeboňsku skutečně velice mnoho a pokud se sem v dohledné době chystáte, určitě neváhejte.

Předpověď počasí

Zítra
Neděle 19.5.

°C
°C
Pondělí
20.5.2024

°C
°C
Úterý
21.5.2024

°C
°C
Středa
22.5.2024

°C
°C

Provozní doba

Pondělí9:00 - 16:00
Úterý9:00 - 16:00
Středa9:00 - 16:00
Čtvrtek9:00 - 16:00
Pátek9:00 - 16:00
Sobota8:30 - 16:00
Neděle8:30 - 16:00